KSÜ Logo

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ

Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi

HASTANEMİZDE DEPREM TATBİKATI YAPILDI-14.06.2024

Hastanemizde 13.06.2024 tarihinde saat 15.300 da KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Hap kordinatörü (sivil savunma birim sorumlusu)  başkanlığında, Hastane müd.Halil KARAÇALI Hemşirelik hiz müdürü Serap KOCA  kalite direktörleri Tuba BOLAT kadriye TEPE Fatih KAPLAN Acil sorumlu hemşiresi Zehra GÜLER Çocuk acil sorumlusu Elif ÜNALın da katkılarıyla , İl Sağlık Müdürlüğü Acil Afet Koordinatörlüğü İl Afet Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekibi BAŞKANI Nuri YURTTAŞ ve hastanemiz Arama Kurtarma, İlk Yardım ve Yangın Söndürme ekipleri ve diğer hastane personellerinin katılımıyla ön bilgilendirme toplantısı ile tatbikat başladı.

 

Tatbikat Senaryosu hakkında Sivil Savunma Sorumlusu Rahmi ESENDERE  tarafından tüm birimler gezilerek ön bilgilendirme  yapıldı. İl Afet Acil Durum Müdürlüğü Ekip Başı Nuri YURTTAŞ tarafından koordinasyon ve organizasyon düzeni yapılarak tatbikat senaryosu 15.30 de sirenlerin çalmasıyla uygulamaya konuldu.

 

Senaryo gereği; Hastanemizin bulunduğu Kahramanmaraş Bölgesinde merkez üssü Türkoğlu ilçesi olup 7,3 ölçekli bir deprem meydana gelmiş, depremde hastanemizde küçük çaplı hasar dışında herhangi bir can kaybına sebebiyet verecek durum yaşanmamış olup hizmet vermeye devam ediliyor hasar gören hastanemizin bazı kliniklerde tavanlarda çökme oluşmuş yemekhane mutfak bölümünde doğal gaz kaçağı oluşması sebebiyle ve bu kattaki mutfak personeli tahliye edilerek yoğun  gaz kaçagından etkilenen yataklı servisler de bulunan hastaların bir kısmı poliklinikler kısmına ve ameliyat hane kısmındaki yoğun bakımlara bir kısmı da acil çıkışlardan triaj alanına sahra hastanesine (bahçeye) tahliyesi yapılmıştır. Tatbikat kapsamında, sahra hastanesinde ilk müdahalenin yapıldığı hastalar, öncelik durumlarına göre SUAH Acil Eylem Planı çerçevesinde protokolü bulunan hastanelere sevk edildi. Sevki gerçekleştirilen hastalar, 112 ekipleri tarafından nakledildi. Tahliye işlemlerinin ardından, ilgili hastane birimleri tarafından durum raporu hazırlandı. Sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır.

 

TATBİKATIN YAPILDIĞI YER:  KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi

TATBİKAT TARİHİ VE SAATİ: 13.06.2024 SalıSaat: 15.30

KATILIMCI GRUPLAR: KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği, KahramanMaraş Valiliği İl Afet Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekibi, Kahramanmaraş il sağlık müdürlüğü ve hastanemiz Arama Kurtarma, İlk Yardım ve Yangın Söndürme ekipleri ve diğer hastane personelleri.   

 

OLAY: 13 Haziran tarihinde 15.30 sularında senaryo gereği Kahramanmaraş bölgesinde Türkoğlu ilçesinde 7,3şitdetinde deprem meydana gelmiştir. Hastane depremde küçük çaplı hasar görmüş olup personel ve hastalar arasında panik yaşanmış, Sivil savunma birimi, HAP Başkanı olan BAŞHEKİM ile görüşerek Hastane acil eylem planını devreye koymuştur. Organizasyon şeması gereği gerekli birimlerden durum değerlendirmesi istenmiş ve Hastanenin Yataklı servisleri bölümü kontrol edilmiş olup -2 yemek hane mutfak bölümünde gaz kaçağı tesbit edilmiş olup  gaz kokusununu servislere yayılmasını önlemek için  kapı ve pencereler kapatılır onun dışında ufak çaplı hasarlardan başka endişeye sebep olacak bir durum tesbit edilmemiştir.

 

İLK ANLARDA YAŞANANLAR: gaz kaçağını fark eden yemekhane birim sorumlusu santral ve güvenlik birimini arayarak gaz kaçagı yeri ve durumunu haber verir. Yemekhane ekibi kendi aralarında iş bölümü yapılarak gaz kaçağına müdahale edip gaz kaçağını önlemiştir.teknikhizmetler ve yemek hane ekibi gaz kaçağı  kaynaklı yangın riskine karşı müdahale etmeye çalışır. Diğer taraftan da gaz kaçagı bölgesinde servisteki yürüyebilen hasta ve yakınları acil bir şekilde toplanma bölgesine tahliyesi yapılmaya başlanmıştır..teknik hizmetler birimi gaz kaçağına müdahale etsede gaz kaçağı riski var olduğundan. HAP kurumlar arası irtibat Koordinatörü hastane müdürü Halil KARAÇALI ARMADAŞI  arayarak KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin -2. katında gaz kaçağını bildirip yardım ister. Hastane içerisinde anons yapılarak tüm birimlere; “hastanenin H blok -2 katında gaz kaçağı Olma riskine karşı tüm birimler uyarılır, tüm servis sorumlularının kat tahliye planına göre acil çıkış kapılarını açmalarını, hayati destek ünitesi hariç tüm cihazların kapatılmasını, hasta ve yakınlarının odalarına giderek kapı ve pencerelerini kapalı tutmalarını, servislerin tam tahliye için hazırlıklarını tamamlayıp, beklemelerini” üç (3) kez anons edilir. HAP Koordinatörü ve ekibi tarafından ARMADAŞ arandıktan sonra 112 aranır. 112’ ye, AFAD, 112 Emniyet güçlerine ve kriz merkezine haber vermesi söylenir.

 

OLAY YERİ: Depreminde etkisiyle hastanede gaz kaçağından kaynaklı kokununda yavaş yavaş azalmaya başlamıştır çalışanlar ve hastalar arasında kargaşa ve panik artmış, kokular hızla klinik katlarına azalmıştır. Hastane arama,kurtarma,söndürme ekipleri ve ilkyardım ekipleri  depremden ve gaz kaçağından kaynaklı korku ve panikten dolayı oluşan kargaşayı kontrol altında tutmaya çalışır, Hasta ve hasta yakınları, çalışan personeller panik haline girmişlerdir. Hastane HAP kordinetörü, (sivil savunma birim sorumlusu) iş güvenliği uzman,hemşirelik hiz müdürü ve müdür yardımcısı, güvenlik şefi olay yerine gelerek, gerekli incelemeleri yapar. Hap kordinetörü ve iş güvenliği uzmanı gaz kokusunun  yayılmasını önlemek için servislerde bulunan ara kapıların kapatılıp koku geçişini engellenmesini, kriz masasının kurup gerekli önlemlerin alınmasını söyler. Müdahale ekipleri gaz kokusu hızını yavaşlatmış, gaz kaçağını  kontrol altına almayı başarmışlardır. Depremde panik halinde küçük çaplı yaralanmalar nedeniyle  kurtarılan  yaralıları kurtarma ekiplerine vererek güvenli bölgeye taşınması sağlanır. Toplanma alanına gelen yaralılara ilkyardım ekipleri triaj uygulayarak ilk müdahalesini yapar. Kriz merkezine yaralıların durumları ve sayıları hakkında bilgi verilir. Kliniklerde bulunan hasta ve yakınlarını alınarak kat tahliye planına göre tahliye işlemlerini başlatır ve gaz kokusunun çevreye yayılmasını önlemek için ara kapılarını kapatırlar. Hastane personeli panik halinden kurtulup, önlemleri artırmaya devam etmektedir. Toplanma alanına gelen tüm hastane personelleri burada bulunan ekiplere yardım etmeye başlar ve yarım kalan sağlık hizmetleri kaldığı yerden devam eder.

 

 

HASTANE İÇİNDE YAŞANANLAR: Ameliyathanedeki hastaların ameliyatları kontrollü bir şekilde devam etmekte, ameliyata alınacak hastalar sakinleştirilip aciliyatı olan hastalar bekletilir diğer hastalar ileri bir tarihe ertelenip tahliye edilir. Genel yoğun bakım sorumlu hemşiresi tam tahliye için gerekli çalışmaları tamamlamıştır. Kat sorumlu hemşireleri ve servis sorumlu hemşireleri, tahliye planındaki gibi, tahliye için tüm hazırlıklarını tamamlar, panik halinde olan hasta ve hasta yakınlarını sakinleştirir. Hasta yakınlarına odalarına gitmelerini, kapılar kapalı  ve pencereleri açık tutmalarını, gerekli durumlarda hastanenin nasıl tahliye edileceğini anlatarak, hasta ve yakınlarını panik halinden kurtarıp, odalarına gönderir. Servislerin ara kapılarını kapatarak gaz kokusu geçişini engelleyecek önlemleri alır, kapıların kapalı kalmasını ve buradan servislere gaz kokusunun  girmesini engellemeye çalışırlar.

 

Öncelik sırasına göre triaj yapılarak tüm. katlarda, tahliye işlemi başlatılmıştır. Hastane içerisindeki deprem ve kokudan dolayı oluşan endişe, panik ve kargaşa üst seviyeye ulaşmış, durumu haber alan kriz masası değerlendirmeler yaparak güvenlik şefine, telsizle kat güvenlik personellerine ulaşmasını kargaşaya yer vermemek için santralden de katları iç hatlardan aramasını ve paniğe mahal vermeden “önce çocuklar, hamileler, yürüyebilen hastaların tahliyesinin başlamasını sonra vakit kaybetmeden yatağa bağlı hastaların toplanma alanına güvenli bir şekilde nakledilmesini” bildirir. 

ACİL SERVİS: Acile gelebilecek gaz kokusuna karşı her türlü önlem alınarak,   acil servis içine gelmesi engellendikten sonra, afet ve acil durum düzenini alınıp, hazır şekilde beklenmektedir. Açırı gaz kokusuna maruz kalan hasta ve hasta yakınları toplanma alanına getirilir. Burada triaj işlemi yapıldıktan sonra ilk tıbbi müdahalesi toplanma alanında yapılan ve ağır olan hastalar, Acil servise yönlendirilir tedavileri acil serviste devam eder. Tedavileri tamamlananlar taburcu edilir ve durumu ağır olan hastalar kriz masasına haber verilerek sevki yapılması sağlanır. Acilin tıbbi hizmet vermesi aksamadan devam etmektedir.

SANTRALİN ANONSU: Gaz kaçağı tamamen kontrol altına alınmış, fakat tüm katlarda dökuntü ve koku yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu bölge güvenlik şeridiyle kapalı olup, girilmesi yasaktır. Bloklardaki dökülmeler ve koku etkisini azaltmış, fakat halen hastalar için güvenli değildir. Hastanemizde tıbbi tedavi, sadece acil serviste devam etmektedir. Acil durumlar haricinde hasta ve hasta yakınlarının hastaneye girmesi yasaktır, anonsunu 3 kez tekrar eder. “Tahliye işlemi güvenli şekilde tamamlanmış olup, kurtarma ve sevk işlemleri sona ermiştir.”anonsu geçilerek kurtarma faaliyetleri sonlandırılmıştır.

DEPREM TATBİKAT FAALİYETLERİ: HAP ta yer alan Acil Durum Ekiplerine ve diğer hastane personeline, taşınabilir yangın söndürücü cihazların (yangın tüpü) ; benzin, LPG tüpü, katı madde ve tıbbi madde yangınlarına karşı kullanımı ve söndürme prensiplerinin öğretilmesi hakkında bilgilendirme yapılarak tatbikat aşamaları sonlandırılmış oldu.  16:00 Tatbikatın bitişi.



 

SAYILARLA ÜNİVERSİTEMİZ

36109

Öğrenci

104355

Mezun

1282

Akademik Personel

2455

İdari Personel

272

Aktif Program

30

Öğretim Elemanı Başına Öğrenci

157869

Kütüphane Kaynağı